Masožravky


Výstava masožravých rostlin v pražské botanické zahradě v Troji

Právě probíhá největší výstava masožravek, kterou lze v České republice vidět. Jako obvykle se koná v botanické zahradě Praha a doposud ji shlédlo přes tisíc spokojených návštěvníků. Pospěšte si, výstava končí již tuto neděli 26. září 2010 a další šance bude až za rok!
A jako výstavní upoutávku, pro všechny, kteří teprve přijdou, jsem si dovolil přidat i několik aktuálních fotografií.



Impozantní skleník Fata Morgana po ránu nemá chybu. A počasí nám navíc přeje nádherným babím létem.



Přeskočme neméně zajímavou, avšak nemasožravou sukulentní část skleníku a zanořme se rovnou do výstavní "štoly", která spojuje sukulentní a tropický skleník.



Zde jsou k vidění unikátní fotografie německého botanika Joachima Nerze z prostředí stolových hor. Mnoho snímků jsou naprostými unikáty, stejně jako obří akvária se stovkami ryb, která následují. Prostě pastva pro oči.



A to už jsme v teplé tropické části skleníku. Dalo by se o ní vyprávět hodiny, ale jsme zde kvůli masožravkám, které naleznete na terase u vodopádu. Přinesené ze zázemí a přehledně vyrovnané ve skupinách, čekají na první návštěvníky.



Malá ochuntnávka z tropů: Nepenthes maxima je velmi variabilní druh. Vystavené rostliny z ostrova Ambon mají jedny z největších pastí z rodu.



Stejně jako Nepenthes truncata, obří-to filipínská krasavice. Za nimi mláďátko Amorphophalus titanum - nemasožravá, leč zajímavá rostlina.



Do stejné skupiny rostlin s "kýblem" patří i Nepenthes merilliana. Vedle ní, trpaslík Nepenthes bellii.
 


Následuje chladný skleník horských tropů. Na levé straně si všimněte osazené vitríny s Utricularia alpina, kterou kvetoucí naleznete i na pískovcové skále před vámi. To však není nic, proti úchvatným masožravým rostlinám stolových hor. 



Heliamfory a Brocchinie, všude kam se podíváte! A mnoho z nich je právě v květu. V záhybech listů obří bromélie Brocchinia micrantha  naleznete děštníkovité listy Utricularia nelumbifolia - fialově kvetoucí bublinatku šplhající do dalších cisteren pomocí dlouhých prýtů.



Detailní pohled na biotop, který se se běžně nevidí.



To pak člověk ani nemusí cestovat do jižní Ameriky, když má něco takového hned za domem!



Heliamphora tatei - jedna z kvetoucích rarit.



Na stolech jsou pak láčkovkové rarity přinesené k vystavení ze zázemí.



Malá ochutnávka horských láčkovek: vzácná Nepenthes flava.



Statná Nepenthes inermis.



Nečekaně velká Nepenthes jacquelinae.



Ultravzácná a náročná Nepenthes macrophylla.



Záchodová: Nepenthes lowii.



....a háčkově nebezpečná Nepenthes hamata. Vše v nádherných exemplářích. A k vidění je mnohem více...



Pokud budete scházet od Fata Morgany k další části výstavy, nezapomeňte na plakáty z bornejské expedice. Stojí za to se jimi (znovu) pročíst. 



Tady v zázemí (pod Fatou Morganou) pokračuje masožravá výstava a naleznete zde i můj stánek s prodejem rostlin, kde jsem osobně k dispozici. Nebojte se mě na cokoliv zeptat, jak už k pěstovaní masožravých rostlin anebo obecně. Už se na vás těším! Také máme v prodeji nějakou odbornou literaturu. ;-)



Na levé straně naleznete plný osmi metrový stůl špirlic, které jsou zrovna v nejlepší fromě.



Užasné jsou například krvavě rudé Sarracenia flava var. atropurpurea...



....ale i Sarracenia purpurea ssp. venosa. Tyto ze Severní Karolíny (Hampstead) nemají chybu! Hádejte, čípak asi jsou. ;-)



Obligátní mucholapky v mnoha formách nesmí chybět. Jejich sklapávání milují nejenom děti.



Nádherné chejlavy a rosnolisty s omamnou vůní. Nezapomeňte přivonět. Rarita: kvetoucí Byblis gigantea (uprostřed).



Stoleček s bublinatkami. Nejen Utricularia cornuta je právě v květu.



Spokojený kurátor sbírky masožravých rostlin Dr. Vlastik Rybka a jeho Nepenthes merilliana vás sdečně zvou na právě probíhající výstavu. Nenechte si ji ujít! 

Otevřeno od 9 hod do 19. hod. do neděle 26. září 2010. Více informací zde.