Masožravky


O čem ty můžeš vlastně psát, chachare ostravski?

Asi o těch potvorach zelenych nenažranych, no ni? (25. dubna 2007)
No vhledem k tomu, že jim věnuji většinu svého času, a troufám si tvrdit, že snad o nich i něco málo vím, tak bych se rád především věnoval těm tématům, které nějak souvisí s masožravými rostlinami. Takže, pokud čekáte nějaké pikanterie z mého života, či politické glosy, tak to raději ani dále nečtěte. Bude to jen a jen bulvár o žravých a nenažraných kytkách! Někdy více, někdy méně. Pro někoho nuda, pro jiného, koho to zajímá, snad zábava.
 
U mě je to totiž tak. Moje drahá žena si myslí, že své kytky nadevše MILUJI a jsou pro mě jako obletovaná milenka. Bohužel to prý ale zjistila až příliš pozdě, kdy už se jaksi z našeho vztahu nemohla tak lehce vyvázat.
 
Říká, že když o kytkách mluvím, tak mi jiskří oči. A když je přesazuji, vášeň ze mě jen sálá. A když je množím…..  A když jsem pak konečně s ní (tedy těch pár ubohých hodin každodenně, které navíc téměř prospím), myslím opět jen a jen na ně. A kdybych prý mohl, tak ji za nějaký vzácný exemplář ihned vyměním a odstěhuji se s ním do skleníku.
 
Má skvělá žena se (samozřejmě) hluboce mýlí. Mé „nejdražší“ rostliny mi nejsou tak „drahé“ jako ona. Určitě by mi ale, kdyby mohla, nejraději nechala udělat lobotomii, abych na ně úplně zapomněl. Ale já se tohoto koníčku jen tak snadno nevzdám a naštěstí mám pro to skvělý argument: „Ale čím bychom se pak živili, má nejdražší? “
 

A fotečky na závěr: zobrazují velmi snadno rostoucí hybrid Genlisea lobata x violacea (také někdy neplatně označovaná Genlisea x lobacea), kterou již před mnoha lety vykřížil Jan Flísek. Mě se semena podařilo úspěšně vyset a namnožit a svého času, jsme přerostlé „talíře“ této rostliny nechali na Evropské burze masožravých rostlin v holandském Leidenu, jen tak, k rozebrání komukoliv. Nesmírně mě pobavilo, že se nedávno tato rostlina objevila v komerčních nabídkách holandských velkoproducentů a přesně tyto "komerční" rostliny jsou také dalšími prodejci dováženy nejen do ČR. Jen jaksi ti nejšikovnější pěstitelé holandští nějak zapomínají na „tantiémy“, určitě bychom si je za naši "práci" zasloužili, nemyslíte?

 
 Genlisea lobata x violacea
 
Genlisea lobata x violacea